Uraauurtavaa toimintaa

Pietarin hallituksen suomalainen neuvonantajaryhmä on vuosien varrella saanut tukensa niin Venäjän kuin Suomen hallinnoilta. Ryhmän tapaamisiin ovat osallistuneet monien maiden korkea-arvoisia poliittisia päättäjiä ja virkamiehiä. Pietarin kuvernöörit ovat tukeneet ryhmän toimintaa ja myötävaikuttaneet sen jäsenyritysten liiketoimintaedellytysten kehittämiseen. Osallisina GFS- toimintaan ovat olleet myös Pietarille tärkeät suomalaiskaupungit Helsinki, Turku, Tampere ja Lappeenranta.

Pietarin hallituksen suomalainen neuvonantajaryhmä on ensimmäinen ja ainutlaatuinen elinkeinoelämän ja Pietarin hallinnon välinen foorumi. Ryhmän uraauurtava toiminta on edustanut mallia, jota Pietarin hallinto on sittemmin soveltanut myös moniin muihin yhteistyöhankkeisiin yritysten kanssa.

Ryhmän jäsenyritysten investoinnit Pietariin ovat yhteensä noin neljä miljardia euroa vuodesta 1996 alkaen. Investoinnit ovat edellyttäneet aktiivista vuoropuhelua Pietarin hallinnon ja Venäjän hallituksen kanssa samaan aikaan, kun Venäjän talousuudistukset ovat muuttaneet lainsäädäntöä ja säännöstelyä.

GFS:n tavoitteena on ollut ylläpitää säännöllinen yhteys Pietarin kuvernööriin ja hallintoon sekä ajaa suomalaisten yritysten etuja muutoksessa.

Jäsenyritykset 1996−2011

Eturivin suomalaisyrityksistä koostuvan GFS:n jäseninä ovat olleet:

Arctech Oy, Ahlström Capital Oy, A-Katsastus Oy, Cargotec Oyj, Copterline Oy, Ensto Oy, Eurofacts Oy, Fazer-konserni, Finnair Oyj, Fortum Oyj, Gasum Oy, Hansaprint Oy, Holiday Club Resorts Oy, John Nurminen Oy, Kone Oyj, Lemminkäinen Oyj, Metsäliitto Osuuskunta/Metsäliitto-Yhtymä, Oy Metsä-Botnia Ab, Neste Oil Oyj, Raisio Oyj, Pohjola-Pankki Oyj, Sanoma-konserni, Oy Sinebrychoff Ab, Skanska East-Europe Oy, Suomen Osuuskauppojen Keskuskunta (SOK), STX Finland Oy, TeliaSonera International, Thomesto Oy, UPM-Kymmene Oyj, Viking Line Abp Oyj ja VR Group.

Yhteiskunnalliset hankkeet

Oman liiketoimintansa lisäksi neuvonantajaryhmän jäsenyritykset ovat osallistuneet merkittäviin yhteiskunnallisiin hankkeisiin Pietarissa, joita ovat muun muassa:

Pietarin tietoyhteiskuntastrategia, Pietarin konservatorion ison salin korjaukseen osallistuminen, tuki Lastensairaala nro 3:lle, Pietarin Liikenneturvafoorumi, Puhdas Itämeri -hanke/Itämeri-yhteistyö

GFS-puheenjohtajisto
Puheenjohtaja, Ilkka Herlin (Cargotec Oyj)

Varapuheenjohtaja, Antti Sippola (SOK),

Varapuheenjohtaja, Tapio Kuula (Fortum Oyj)

Varapuheenjohtaja, Timo Parmasuo (Meconet Oy)

GFS-puheenjohtajat 1996−
L. J. Jouhki (Thomesto Oy)
Jukka Viinanen (Fortum Oyj)
Veli-Matti Ropponen (Fortum Oyj)
Keijo Suila (Finnair Oyj)
Mikael Lilius (Fortum Oyj)
Ilkka Herlin (Cargotec Oyj)

GFS-kunniapuheenjohtaja
Paavo Lipponen (pääministeri, eduskunnan puhemies)

Pietarin kuvernöörit
A. A. Sobtsak
V. A. Jakovlev
V. I. Matvienko
G. S. Poltavtshenko

GFS-koordinaattorit
G. I. Tkachev (Pietarin kaupunki)
A. V. Prohorenko (Pietarin kaupunki)
Anders Blom (Eurofacts Oy)